Jakie składniki stosuje się w ciastach bezglutenowych?
Żyjemy w czasach, kiedy alergia na gluten oraz nietolerancja glutenu stały się powszechnym problemem. Coraz więcej osób musi sobie z nim radzić. Niestety jednak wraz z pojawieniem się nietolerancji albo alergii, wcale nie znika ochota na słodycze, na pyszne ciasta i ciastka. Na szczęście można je piec bez użycia produktów z glutenem. Jakie składniki stosuje się w ciastach bezglutenowych?
Składniki ciast bezglutenowych
Do wyrobu zdecydowanej większości ciast używa się mąki pszennej. Niestety to właśnie ona zawiera największe ilości glutenu i to ją trzeba zastąpić w ciastach bezglutenowych. Co stosuje się jako zamiennik?
- Mąkę pszenną bezglutenową,
- mąkę kukurydzianą,
- mąkę ryżową,
- mąkę ziemniaczaną,
- mąkę kokosową,
- mąkę migdałową,
- mąkę z kasztanów,
- mieszanki mąk bezglutenowych.
Ponieważ jednak mąki ze zbóż i produktów bezglutenowych nie mają takiej kleistości jak tradycyjna mąka pszenna, trzeba dodawać do nich różnego rodzaju skrobie (np. ziemniaczaną, kukurydzianą, z tapioki) albo gumy (np. guma guar). Ciasta bezglutenowe zazwyczaj produkuje się z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych ze skrobiami i gumą guar. Obecnie wybór takich mieszanek jest na tyle szeroki, że z łatwością można dobrać ich rodzaj do rodzaju wypieku. Dzięki temu konsystencja ciasta jest niemal identyczna, jak po użyciu mąki pszennej.
Czy ciasta bezglutenowe są smaczne?
Być może się zastanawiasz nad tym, czy ciasto na bazie mąki bezglutenowej rzeczywiście smakuje tak, jak to tradycyjne, które jeszcze pamiętasz z glutenowego okresu swojego życia? Odpowiedź jest prosta – tak. Większość osób nie dostrzega szczególnej różnicy w smaku. Mieszanki mąk bezglutenowych celowo dobiera się właśnie w taki sposób, żeby uzyskać efekt jak najbardziej zbliżony do tego, który daje mąka pszenna.
Osoby, które dopiera zaczynają dietę bezglutenową, mogą mieć problem z dobraniem właściwego zamiennika. Dla nich świetnym rozwiązaniem jest zamawianie gotowych ciast bezglutenowych. Produkuje je na przykład Hurtownia słodyczy Jomag z Łodzi. Ich oferta obejmuje ciasta drożdżowe, biszkoptowe, z kremem, z owocami, z kruszonką, z galaretką, a także tarty i tarteletki.
Ciasta bezglutenowe na zamówienie okazują się prawdziwym wybawieniem, kiedy trzeba zorganizować jakieś okazjonalne spotkanie, rocznicę, wesele, a niektórzy goście nie jedzą glutenu. Na szczęście dzisiaj nietolerancja czy alergia wcale nie muszą oznaczać rezygnacji z sięgania po swoje ulubione wypieki. Dzięki użyciu odpowiednich składników można wyczarować przepyszne ciasta bez glutenu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana