Hiszpańskie mięsa polecane na grilla
Kuchnia hiszpańska słynna z wyjątkowych wędlin długodojrzewających, wyrazistych oliwek i aromatycznych przypraw, zaskakuje też eksplozją smaków potraw grillowanych. Przedstawiamy inspiracje dla wszystkich, którzy pragną grillować w hiszpańskim stylu! Poznaj najchętniej wybierane mięsa, kiełbaski, warzywa i sosy prosto ze słonecznej Hiszpanii.
Jakie mięsa grillują Hiszpanie?
Steki z jagnięciny i wołowiny to podstawowe elementy grilla w Hiszpanii. Gotowe danie jest soczyste i aromatyczne, a sekretem tego jest nie tylko mięso, które bardzo szybko się przygotowuje, ale również marynata. Jak wyjaśnia sklep hiszpański Corrida, Hiszpanie marynują mięso nawet przez kilkanaście godzin przed położeniem go na ruszcie. Podstawowa marynata składa się z modu, musztardy i świeżych ziół. Oprócz świeżego mięsa, na grilla chętnie wybierane są gotowe wyroby mięsne.
Kiełbasy hiszpańskie idealne na grilla
Utarło się przekonanie, że kiełbasa to nieodłączny element tradycyjnego grillowania w Polsce. Tymczasem okazuje się, że również Hiszpanie doceniają ten wyrób mięsny. Hiszpańskie kiełbasy na grilla są pikantne, wyraziste, w zależności od rodzaju – mocno paprykowe. Po ugrillowaniu wyróżniają się soczystością i zwartą konsystencją. Wśród najbardziej polecanych znajdują się:
chorizo – dostępne w wersji pikantnej lub łagodnej, to kiełbasa wieprzowa przyprawiona słodką i pikantną papryką o charakterystycznym, czerwonym kolorze, która po grillowaniu jest soczysta i krucha, doskonale smakuje spożywana zarówno na zimno, jak i na gorąco;
chistorra- to mini chorizo przyprawione papryką wędzoną pimenton.
Grillowane warzywa i mięsa w kuchni hiszpańskiej
Barwna i aromatyczna kuchnia hiszpańska wykorzystuje grillowane produkty na wiele sposobów. Oprócz spożywania ich bezpośrednio z rusztu, w towarzystwie kolorowych sałatek i schłodzonych napoi, mięsa i warzywa mogą być składnikiem wielu tradycyjnych hiszpańskich potraw. Warzywa z grilla są głównym składnikiem zupy gazpacho, pochodzącej z południowych regionów Półwyspu Iberyjskiego. Danie powstaje z grillowanej cebuli, papryki i czosnku, z dodatkiem pomidorów, ogórka i przypraw. Steki z jagnięciny i wołowiny wykorzystywane są do przygotowania odmiany hiszpańskiej paelli, tortilli espanola lub tortilli de patas, będącego omletem z dodatkiem ziemniaków i ulubionych składników. Ziemniaki z grilla będą aromatyczną wersją patatas bravas, czyli ziemniaków serwowanych z sosem ostrym lub łagodnym, różniącym się pikantnością w zależności od regionu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana