Czym przyprawiać ryby?
![Czym przyprawiać ryby? Czym przyprawiać ryby?](https://d2yvmenv39glx3.cloudfront.net/images/f-166310-czym-przyprawiac-ryby.jpg)
Dań z ryb nie może zabraknąć w dobrze zbilansowanej diecie. Są nie tylko bardzo zdrowe, ale również smaczne. Dodatek przypraw wzmacnia wszystkie zalety ryb, ale ich dobór nie jest łatwy. Delikatnego smaku nie powinno się maskować, ale podkreślać. Są zioła i dodatki, które tak dobrze współgrają ze sobą, że można je stosować jako mieszankę do dań rybnych. Czym najlepiej przyprawiać ryby?
Jakie klasyczne przyprawy stosuje się przygotowując dania rybne?
Najpopularniejszymi składnikami do przyprawiania dania rybnego są koperek, pietruszka, cytryna, szczypiorek, cebula i czosnek. Nie może również zabraknąć klasycznych dodatków, czyli soli i pieprzu. Te podstawowe przyprawy znajdują się najczęściej w gotowych mieszankach do ryb. Najlepsze kompozycje są uszlachetnione innymi, dobrze współgrającymi składnikami. To powoduje, że danie rybne staje się przysmakiem. W zależności od mieszanki przypraw dodatkowymi składnikami mogą być papryka, trawa cytrynowa, ziele angielskie, goździki czy tymianek.
Używając do przyprawiania ryb skórki z cytryny trzeba pamiętać, by przed otarciem owoc dokładnie umyć. Samodzielne przygotowanie suszonej skórki, która jest bardzo aromatyczna, wymaga wiele zachodu. Dlatego, szczególnie prowadząc restaurację, warto użyć gotowej przyprawy dla gastronomii. Pieprz, który podkreśla smak dań rybnych można zmielić, ale dobrze sprawdzają się również całe ziarna. Mają dodatkowo funkcję dekoracyjną. Niezastąpiony klasyk, czyli koperek, nadaje rybie słodko-cierpki smak, któremu towarzyszy przyjemna świeżość i lekkość.
Jakie zioła najlepiej podkreślą smak ryby?
Ponieważ ryby mają naturalnie własny, niepowtarzalny smak zioła należy dawkować oszczędnie. Można je rozprowadzać na trzy sposoby: rozłożyć na rybie, faszerować jej wnętrze lub zastosować w sosie. Im bardziej intensywne i świeże są zioła, tym mniej się ich dodaje. Wyjątkiem są niektóre zioła śródziemnomorskie, takie jak majeranek, oregano, tymianek czy szałwia, które mają najwięcej aromatu po wysuszeniu.
Nie każde zioło lub przyprawa nadaje się do ryb. Szczególnie odpowiednie są te o słodkim, lekko ostrym lub gorzkawym smaku. Wiele ziół współgra ze sobą, dlatego dobrze sprawdzają się mieszanki przypraw od producenta przypraw Polsmaki, w których składzie nie występuje niezdrowy dla ludzkiego organizmu glutaminian sodu, ale wyłącznie składniki naturalne, na przykład cząber lub estragon. Ma pikantny aromat, który dobrze komponuje się z oregano, tymiankiem i liściem laurowym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Piekarnia "DOBRY CHLEB" Piotr Przybył
Piekarnie woj. dolnośląskie50-261 Wrocław, Jedności Narodowej 88
-
Vegepol Łukasz Połetek
Przetwórstwo owocowo - warzywne woj. łódzkie95-080 Tuszyn, ks. Ściegiennego 14
-
Roma ZPHU Arkadiusz Ziemkiewicz
Mączne, zbożowe produkty woj. mazowieckie09-450 Wyszogród, Czerwińska 3 a