Jakie walory odżywcze kryje w sobie dorsz bałtycki?
Dorsz bałtycki zwany jest królem Bałtyku. Jest to niezwykle smaczna ryba, która kryje w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych. Jakie są jej najważniejsze walory? Dlaczego warto ją jeść? Dowiedz się więcej.
Dorsz bałtycki jako cenne źródło białka
Dietetycy są zgodni, że ryby powinny być ważną częścią diety zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Dania rybne są bowiem zdrowe i pożywne. Dorsz bałtycki jest tego świetnym przykładem. Charakteryzuje się on przede wszystkim dużą zawartością jakościowego białka, która wynosi około 17 gramów na 100 gramów mięsa. Co więcej, zawarte w nim białko jest bardzo dobrze przyswajalne. Jednocześnie warto zaznaczyć, że dorsz bałtycki jest rybą bardzo chudą i nie jest kaloryczny. W 100 gramach mięsa znajdziemy bowiem jedynie około 80 kalorii. Jest to zatem produkt często polecany osobom odchudzającym się i zmagającym się z nadwagą lub otyłością.
Jod i inne cenne składniki
Dorsz bałtycki jest także cennym źródłem różnych mikro- i makroelementów. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysoka zawartość jodu i selenu. Jedna porcja dorsza jest w stanie zaspokoić nawet połowę dziennego zapotrzebowania na te dwa pierwiastki, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie hormonów i enzymów. Król Bałtyku zawiera w sobie również inne ważne składniki, takie jak witaminy z grupy B, witaminy A i D, kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz potas, magnez i niacynę. Dorsz jest zatem w stanie dostarczyć do naszego organizmu wielu składników, które w dzisiejszych czasach zazwyczaj przyjmujemy w słabo przyswajalnych suplementach diety.
Dla kogo dorsz?
Zawarte w dorszu bałtyckim składniki odżywcze powinny znaleźć się diecie każdego człowieka. Jest to ryba na tyle delikatna, że można podawać ją nawet niemowlętom. Przede wszystkim powinny jednak jeść go osoby narażone na schorzenia układu krążenia oraz osoby o obniżonej odporności. Jest to także świetny wybór dla kobiet w ciąży. Ryby z Bałtyku charakteryzują się bowiem bardzo niską zawartością rtęci. Aby jednak mieć pewność, że jemy ryby dobrej jakości i złowione zgodnie z prawem, należy kupować wyłącznie u sprawdzonych dostawców, np. w sklepie rybnym Gadus z Gdyni. Wówczas będziemy mieć pewność, że ryba, która znalazła się na naszym stole, będzie smaczna i zdrowa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana