Jakie są rodzaje przypraw? Przepisy na aromatyczne dania!
Przyprawy były znane jeszcze ponad 2 tysiące lat p.n.e. Starożytni Egipcjanie używali w swojej kuchni kolendry, czosnku, kminu rzymskiego czy tymianku, które stosowali także w celach zdrowotnych. W polskiej i europejskiej kuchni można natomiast spotkać przyprawy pochodzenia ziołowego. Jakie wyróżnia się rodzaje przypraw i ziół? Poznaj przepisy na dania i przyprawy!
Najpopularniejsze przyprawy
W Twojej kuchni na pewno nie powinno zabraknąć następujących domowych przypraw:
- rozmarynu – zalecany do mięs i ryb. Może być świeży lub suszony. Sprawdzi się także jako składnik sałatek, ziemniaków czy makaronów. Zalecany jest osobom, które chorują na schorzenia układu trawiennego,
- bazylii – może być świeża lub suszona. Zalecana przy kuchni śródziemnomorskiej,
- oregano – nazywane również lebiodką pospolitą, nadaje się do kuchni śródziemnomorskiej i polskiej,
- czosnku – aromatyczny i wyrazisty sprawdza się przy mięsie, rybach, zupach czy sałatkach. Można go podawać jako sos czy dip,
- goździków – intensywny zapach i smak pasuje zarówno do dań, jak i deserów,
- tymianku – suszony lub świeży często jest stosowany w kuchni prowansalskiej. Dodaje się go do duszonych lub pieczonych mięs, sałatek czy sosów,
- curry – przyprawa ta to mieszanina przypraw korzennych. Chociaż pochodzi z południowej Azji, jest coraz częściej stosowana w kuchni europejskiej do kurczaka,
- kardamonu – przyprawa ta wywodzi się z rodziny imbirowatych i Indii.
Jak uprawiać i stosować zioła?
Zanim zaczniesz stosować przyprawę do bigosu, zapoznaj się z zaleceniami. Najlepiej kupuj zioła w sklepach ogrodniczych. Warto wiedzieć, że gatunki mogące być uprawiane w domu cechują się mocnymi korzeniami. Mogą dzięki temu być w kuchni cały rok. Dobrze wiedzieć, że zioła źle znoszą światło słoneczne. Niektóre zioła należy podlewać regularnie i często. Przykładem może być bazylia. Trzymane w doniczkach nie mogą stać przy grzejnikach. Dobrze jest obrywać ich liście. Dzięki temu będą lepiej rosły. W przypadku, gdy się rozrosną, wówczas możesz je ususzyć lub zamrozić. Ważne: Świeże zioła dodawaj pod koniec gotowania do potraw. Suszone rozetrzyj najpierw w palcach.
Przepis na kostki rosołowe
Aby wykonać domowe kostki rosołowe, będziesz potrzebować:
- ząbków czosnku – 2-3,
- włoszczyzny,
- cebuli,
- oliwy lub oleju kokosowego – łyżki,
- zielonej pietruszki,
- soli – morskiej lub himalajskiej,
- domowych przypraw – pieprz mielony i ziarnisty, cayenne, ziele angielskie, kurkuma czy listek laurowy.
Jak przygotować? Obierz cebulę, por i ząbki czosnku. Posiekaj i nieznacznie podsmaż w garnku na małym ogniu na łyżce oliwy lub oleju kokosowego. Pokrój pozostałe warzywa. Dorzuć do garnka. Zalej wszystko wodą, tak aby zakryła warzywa. Dodaj przyprawy i resztę. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Gotuj bez przykrycia. Następnie wyjmij listki laurowe i przyprawy w ziarenkach. Ostudź trochę wywar. Zmiksuj wszystko w blenderze. Przełóż masę do foremek na kostki lodu. Najlepsze będą silikonowe. Potem wyjmij kostki i zawiń w śniadaniowy papier. Wsadź do pojemnika z przykrywką. Przechowuj w zamrażalniku.
Przyprawy do mięsa
Domową przyprawę do wołowiny przygotujesz z:
- soli morskiej – 3 łyżeczek,
- czosnku granulowanego – 1 łyżeczki,
- rozmarynu – 2 łyżeczek,
- prażonej cebuli – 3 łyżeczek,
- pieprzu czarnego – 1 łyżeczki,
- tymianku – 1 łyżeczki.
Natomiast przyprawę do wieprzowiny stworzysz z:
- soli morskiej – 3 łyżeczek,
- majeranku – 3 łyżeczek,
- pieprzu grubo mielonego – 1 łyżeczki,
- suszonej natki pietruszki – 2 łyżeczek,
- czosnku granulowanego – 2 łyżeczek,
- rozkruszonego ziela angielskiego – 1 łyżeczki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana