Jakie są rodzaje przypraw? Przepisy na aromatyczne dania!

Jakie są rodzaje przypraw? Przepisy na aromatyczne dania!

Przyprawy były znane jeszcze ponad 2 tysiące lat p.n.e. Starożytni Egipcjanie używali w swojej kuchni kolendry, czosnku, kminu rzymskiego czy tymianku, które stosowali także w celach zdrowotnych. W polskiej i europejskiej kuchni można natomiast spotkać przyprawy pochodzenia ziołowego. Jakie wyróżnia się rodzaje przypraw i ziół? Poznaj przepisy na dania i przyprawy!

Najpopularniejsze przyprawy

W Twojej kuchni na pewno nie powinno zabraknąć następujących domowych przypraw:

  • rozmarynu – zalecany do mięs i ryb. Może być świeży lub suszony. Sprawdzi się także jako składnik sałatek, ziemniaków czy makaronów. Zalecany jest osobom, które chorują na schorzenia układu trawiennego,
  • bazylii – może być świeża lub suszona. Zalecana przy kuchni śródziemnomorskiej,
  • oregano – nazywane również lebiodką pospolitą, nadaje się do kuchni śródziemnomorskiej i polskiej,
  • czosnku – aromatyczny i wyrazisty sprawdza się przy mięsie, rybach, zupach czy sałatkach. Można go podawać jako sos czy dip,
  • goździków – intensywny zapach i smak pasuje zarówno do dań, jak i deserów,
  • tymianku – suszony lub świeży często jest stosowany w kuchni prowansalskiej. Dodaje się go do duszonych lub pieczonych mięs, sałatek czy sosów,
  • curry – przyprawa ta to mieszanina przypraw korzennych. Chociaż pochodzi z południowej Azji, jest coraz częściej stosowana w kuchni europejskiej do kurczaka,
  • kardamonu – przyprawa ta wywodzi się z rodziny imbirowatych i Indii.

Jak uprawiać i stosować zioła?

Zanim zaczniesz stosować przyprawę do bigosu, zapoznaj się z zaleceniami. Najlepiej kupuj zioła w sklepach ogrodniczych. Warto wiedzieć, że gatunki mogące być uprawiane w domu cechują się mocnymi korzeniami. Mogą dzięki temu być w kuchni cały rok. Dobrze wiedzieć, że zioła źle znoszą światło słoneczne. Niektóre zioła należy podlewać regularnie i często. Przykładem może być bazylia. Trzymane w doniczkach nie mogą stać przy grzejnikach. Dobrze jest obrywać ich liście. Dzięki temu będą lepiej rosły. W przypadku, gdy się rozrosną, wówczas możesz je ususzyć lub zamrozić. Ważne: Świeże zioła dodawaj pod koniec gotowania do potraw. Suszone rozetrzyj najpierw w palcach.

Przepis na kostki rosołowe

Aby wykonać domowe kostki rosołowe, będziesz potrzebować:

  • ząbków czosnku – 2-3,
  • włoszczyzny,
  • cebuli,
  • oliwy lub oleju kokosowego – łyżki,
  • zielonej pietruszki,
  • soli – morskiej lub himalajskiej,
  • domowych przypraw – pieprz mielony i ziarnisty, cayenne, ziele angielskie, kurkuma czy listek laurowy.

Jak przygotować? Obierz cebulę, por i ząbki czosnku. Posiekaj i nieznacznie podsmaż w garnku na małym ogniu na łyżce oliwy lub oleju kokosowego. Pokrój pozostałe warzywa. Dorzuć do garnka. Zalej wszystko wodą, tak aby zakryła warzywa. Dodaj przyprawy i resztę. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Gotuj bez przykrycia. Następnie wyjmij listki laurowe i przyprawy w ziarenkach. Ostudź trochę wywar. Zmiksuj wszystko w blenderze. Przełóż masę do foremek na kostki lodu. Najlepsze będą silikonowe. Potem wyjmij kostki i zawiń w śniadaniowy papier. Wsadź do pojemnika z przykrywką. Przechowuj w zamrażalniku.

Przyprawy do mięsa

Domową przyprawę do wołowiny przygotujesz z:

  • soli morskiej – 3 łyżeczek,
  • czosnku granulowanego – 1 łyżeczki,
  • rozmarynu – 2 łyżeczek,
  • prażonej cebuli – 3 łyżeczek,
  • pieprzu czarnego – 1 łyżeczki,
  • tymianku – 1 łyżeczki.

Natomiast przyprawę do wieprzowiny stworzysz z:

  • soli morskiej – 3 łyżeczek,
  • majeranku – 3 łyżeczek,
  • pieprzu grubo mielonego – 1 łyżeczki,
  • suszonej natki pietruszki – 2 łyżeczek,
  • czosnku granulowanego – 2 łyżeczek,
  • rozkruszonego ziela angielskiego – 1 łyżeczki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.