Czym się różni wiśnia od czereśni?
Wiśnie oraz czereśnie to jedne z popularniejszych owoców – szczególnie w sezonie letnim. Wyglądają bardzo podobnie i można łatwo się pomylić w ich zidentyfikowaniu. Czym różnią się od siebie? Czy mają inny kolor oraz smak? Wiedza dotycząca tej kwestii okazuje się być niezwykle pomocna – np. podczas układania diety. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Jakie są podstawowe różnice pomiędzy wiśniami a czereśniami?
Najprostsza różnica pomiędzy dwoma owocami, jakimi są wiśnie i czereśnie, dotyczy przede wszystkim ich smaku. W przypadku czereśni jest on znacznie słodszy – ze względu na zawartość cukru. Niestety to przekłada się między innymi na ich kaloryczność. Wiśnie mają znacznie bardziej charakterystyczny smak – rzadziej jest to słodki, a znacznie częściej cierpko-kwaśny. Dojrzałe owoce przybierają bardzo intensywny kolor czerwieni. W przypadku czereśni można wyróżnić kilka barw. Najczęściej spotykanymi są:
- żółte,
- różowe,
- ciemnoczerwone.
Ze względu na dużą zawartość cukru, to czereśnie są znacznie częściej wybierane przez dorosłych oraz dzieci. Wiśnie z uwagi na cierpki smak mają mniejsze grono odbiorców – chociaż często wykorzystuje się je do wypieków czy przygotowywania kompotów.
Wartości odżywcze wiśni i czereśni – dlaczego warto wprowadzić je do jadłospisu?
Różnica pomiędzy wiśniami oraz czereśniami dotyczy nie tylko smaku czy koloru. To również zawartość witamin oraz mikroelementów, jakie mają w sobie te owoce. W przypadku wiśni można mówić o znacznie większej zawartości witaminy C, A, kwasu foliowego oraz wapnia. Czereśnie mają natomiast więcej potasu, magnezu oraz fosforu. Zawierają także bioflawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które skutecznie przeciwdziałają wolnym rodnikom. Dzienna porcja czereśni pokrywa również zapotrzebowanie na jod, który skutecznie wspomaga pracę tarczycy i reguluje przemianę materii.
Same wiśnie także zawierają bardzo dużą dawkę przeciwutleniaczy. Specjaliści z takich firm, jak Lomania Polsko-Francuska Spółka z o.o., zauważają, że właśnie z tego względu wiśnie zostały wpisane na listę ORAC czyli Oxygen Radical Absorbance Capacit. Jest to lista produktów, które skutecznie chronią organizm przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu.
Wprowadzenie do codziennej diety zarówno wiśni, jak i czereśni jest bardzo korzystne, ponieważ dostarcza organizmowi szeregu różnych minerałów i witamin. Osoby dbające o linię często wybierają zarówno jedne, jak i drugie jako uzupełnienie codziennych posiłków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana