Zasady działania i zalety piekarników parowych
W czasie, kiedy tak dużą uwagę przykłada się do prowadzenia zdrowego trybu życia i stosowania w pełni zdrowej diety, dużą popularnością zaczęły się cieszyć kuchenne urządzenia AGD, które dają możliwość obróbki termicznej potraw z wykorzystaniem pary wodnej. Wcześniej jedynym tego typu urządzeniem kuchennym były parowary. Teraz klienci mają też możliwość wykorzystywania do gotowania specjalnych piekarników parowych. W artykule tłumaczymy, jak działają takie urządzenia oraz jakie są ich najważniejsze zalety.
Jak działa piekarnik parowy?
Piekarniki parowe to urządzenia elektryczne, w których podczas pieczenia i gotowania nie ma potrzeby wykorzystywania tłuszczu. Obróbka termiczna potraw polega w nich przede wszystkim na wykorzystaniu pary wodnej. Nie oznacza to jednak, że w piekarnikach parowych nie są dostępne też inne programy pieczenia. Oczywiście tak i w razie potrzeby można w nich także piec z wykorzystaniem dolnej i górnej grzałki lub termoobiegu.
Do tej pory piekarniki parowe były dostępne niemal wyłącznie jako AGD profesjonalne. Stosowano je więc głównie w lokalach gastronomicznych. Od kilku lat piekarniki parowe są jednak sprzedawane także jako urządzenia domowe i bez problemu można taki sprzęt kupić także do swojej kuchni. A naprawdę warto.
Jakie są możliwości piekarników parowych?
Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu online Agddesign.pl:
Każdy piekarnik parowy ma aż 3 funkcje obróbki termicznej potraw. W jednym urządzeniu otrzymuje się więc możliwość pieczenia z wykorzystaniem grzałek dolnej i górnej oraz termoobiegu, z wykorzystaniem funkcji grillowania oraz gotowania na parze. Ta ostatnia możliwość jest dla klientów jednak najważniejsza, ponieważ to ona daje możliwość przygotowania zdrowych potraw.
Co bardzo ważne, możliwość zastosowania w komorze piekarnika pary wodnej znacznie zwiększa możliwości samego urządzenia. W większości modeli piekarników parowych, oprócz programów pieczenia i grillowania, użytkownicy mają więc też możliwość rozmrażanie produktów wyjętych z zamrażalnika. Tego typu piekarniki zazwyczaj też znacznie lepiej sobie radzą np. z suszeniem warzyw i owoców.
Dlaczego warto jest piec i gotować na parze?
A dlaczego funkcja gotowania i pieczenia na parze jest dla wielu osób tak bardzo ważna? Gotowanie na parze ma po prostu wiele zalet. Przyrządzone w taki sposób potrawy są bardzo smaczne i zdrowe. Wszystkie znajdujące się w nich składniki zatrzymują podczas obróbki termicznej pełnie swojego smaku i aromatu oraz większość witamin i składników odżywczych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana