Wielozadaniowa aparatura laboratoryjna do mąki
W skali produkcji przemysłowej nie da się zapewnić wysokiej jakości wytwórstwa bez zastosowania specjalistycznej aparatury laboratoryjnej, umożliwiającej kontrolę prawie każdego czynnika wpływającego na końcową jakość oferowanego produktu.
Nowoczesne laboratoria kontroli jakości często przypominają placówki badawcze, gdzie stosuje się innowacyjne rozwiązania techniczne, by jak najbardziej usprawnić i zautomatyzować proces pozyskiwania danych. W przemyśle zbożowo-młynarskim, w którym niezbędne jest wykonywanie dużej ilości badań, odpowiednio dobrane urządzenia laboratoryjne są kluczowe do utrzymania wysokiego poziomu prowadzonej produkcji.
W młynarstwie, z którego produktami oraz ich pochodnymi ma styczność większość naszego społeczeństwa, kwestia badania jakości mąki nabiera niebagatelnego znaczenia. Wszystkie urządzenia pozwalające na jak największą eliminację czynnika błędu ludzkiego oraz dostarczające dane, które można szybko przenieść do wewnętrznych systemów informatycznych zakładu, są na wagę złota. Urządzenia wielofunkcyjne, zastępujące kilka innych urządzeń, pozwalają dodatkowo zaoszczędzić czas i tym samym koszty pracy.
Do urządzeń dokonujących kompletnej analizy jakościowej mąki można zaliczyć aparaty badające reologiczne właściwości mąki. W ofercie firmy Fracop znajdziemy niezwykle popularne aparaty do alweograficznej analizy mąki oraz urządzenia, takie jak Mixolab, które, mierząc konsystencję ciasta w czasie miesienia, dostarczają kompletnej analizy jakościowej badanej próbki. Co pozwala na znaczące przyspieszenie procesu analizy mąki, zwłaszcza w odniesieniu do jej przyszłego zastosowania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana