Urządzenia grzewcze polecane dla gastronomii
Otwierając własny lokal gastronomiczny, należy zatroszczyć się o rozplanowanie poszczególnych pomieszczeń oraz ustalić liczbę urządzeń grzewczych, jakie będą użytkowane przez pracowników. Takie sprawy należy uwzględnić już na etapie planu budowy lub remontu. Ważny jest budżet, możliwości techniczne w danej przestrzeni, projektowane menu. Jakie urządzenia grzewcze są najczęściej wykorzystywane w gastronomii?
Urządzenia grzewcze do kuchni w restauracji
Najpopularniejszym urządzeniem grzewczym w kuchni są różnego rodzaju piece (niegdyś gazowe, teraz coraz częściej elektryczne). Piece gazowe są znacznie tańsze w eksploatacji. Mają jednak wyraźną wadę – samoczynnie zagaszają płomień, co wpływa na nierównomierne opiekanie potraw. W piecach elektrycznych takie problemy się nie pojawiają. Dodatkowo mają inne kluczowe funkcje, np. termoobieg, system wykorzystanie pary wodnej.
W gastronomii zastosowanie znajdują także bardziej wyspecjalizowane urządzenia grzewcze – wiele zależy od specjalizacji kulinarnej w danym lokalu – np. frytkownice, kotły warzelne i bemary, grill lub płyta grillowa, patelnia uchylna, mikrofalówki. Właściciel restauracji powinien określić, jakie potrawy będą w niej przyrządzane, i na podstawie tego wybrać określone urządzenia grzewcze do kuchni. Warto zadbać o dobry projekt lokalu gastronomicznego (poprzedzony konsultacjami), na którym ustali się, co kupić do lokalu.
Firma HAND SPOL-HoReCa specjalizuje się w wyposażaniu gastronomii nie tylko w urządzenia grzewcze, ale i chłodnicze, klimatyzację, meble, akcesoria i środki higieny do kuchni.
Zastosowanie i charakterystyka urządzeń grzewczych w gastronomii
Urządzenia grzewcze w restauracjach powinny być profesjonalne. Mają osiągać jak najlepsze efekty kulinarne przy jak najniższym nakładzie kosztów robocizny i energii. Przydadzą się maksymalnie zautomatyzowane sprzęty, niewymagające obsługi wysoko wykwalifikowanego personelu (w ten sposób właściciel tnie niepotrzebne koszty).
Niemal każdy obiekt gastronomiczny ma przynajmniej jedno urządzenie grzewcze, bez którego nie mogłyby być przyrządzane konkretne potrawy. W pizzerii koniecznie musi pojawić się piec taśmowy. Nie sposób wyobrazić sobie sprawnej pracy na stołówce, w restauracji czy firmie cateringowej bez pieca konwekcyjno-parowego. W kawiarni potrzebny jest kolbowy ekspres ciśnieniowy, natomiast w lodziarni – maszyna do lodów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana