Jakie standardy muszą spełniać meble gastronomiczne?
Każda kuchnia musi posiadać odpowiednie wyposażenie, aby była funkcjonalna. Jednak meble, które znajdą się w kuchni, szczególnie tej profesjonalnej jak w restauracjach i lokalach gastronomicznych powinny spełniać pewne standardy, które wpływają na higienę ich użytkowania, ale również ułatwiają przygotowywanie potraw. Jakie standardy powinny spełniać meble gastronomiczne?
Meble gastronomiczne, czyli jakie?
Meble znajdujące się w profesjonalnej kuchni to oczywiście blaty i stoły, szafy wolno stojące, umywalki i meble do zmywalni oraz okapy i wszelkiego rodzaju regały. Jest to podstawowe wyposażenie gastronomiczne, które pozwala na przygotowywanie posiłków oraz przechowywanie. Zazwyczaj wybierane są meble nierdzewne do gastronomii, które odznaczają się większą odpornością na warunki, jakie panują w kuchni podczas gotowania. Za meble gastronomiczne uważa się również wszelkiego rodzaju wózki, które służą do transportu gotowych posiłków, czy naczyń, a także pojemniki, czy specjalistyczne stoły technologiczne. Ich rozmiary i kształty mogą być różnorodne, ale w przypadku tych nietypowych można zdecydować się na meble gastronomiczne na wymiar, które dopasowane będą do indywidualnych potrzeb.
Standardy higieniczne
Meble do stołówek, barów i restauracji różnią się od tych, które posiadamy w domowych kuchniach. Wszystko ze względu na to, że muszą spełniać dodatkowe warunki wpływające na bezpieczeństwo i higienę podczas przygotowywania posiłków. Dlatego to stal nierdzewna jest podstawowym materiałem wykorzystywanym do produkcji mebli kuchennych używanych w gastronomii. Jest odporna na wilgoć, zarysowania, wysoką temperaturę, odkształcenia oraz jest stosunkowo łatwa w utrzymaniu czystości. Bardzo ważne jest utrzymanie higieny w kuchniach gastronomicznych, ponieważ wpływa to na ograniczenie rozmnażania się drobnoustrojów i bakterii. Wysokiej jakości meble do gastronomi oferuje między innymi producent Belmag.
Meble gastronomiczne na zamówienie
Meble gastronomiczne wykorzystywane są nie tylko w kuchniach restauracji, czy stołówek, ale również znajdziemy je w wielu różnych miejscach. Zabudowy food trucków bywają nietypowe. Na niewielkiej powierzchni trzeba zorganizować niezbędne miejsce do gotowania i przygotowywania posiłków. W takim przypadku najlepiej sprawdzają się meble gastronomiczne na zamówienie, których rozmiary oraz kształty można dowolnie dopasować do powierzchni samochodu. Co więcej, to rozwiązanie pozwala na indywidualny wybór ilości pólek i szafek, ich rozmieszczenie oraz ilość.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana