Artykuł sponsorowany

Jak powstają wędzonki?

Jak powstają wędzonki?

Wędzenie to jeden ze sposobów obróbki mięsa wykorzystujący dym o różnej temperaturze. Produkty powstające w wyniku tego procesu cechują się niepowtarzalnym smakiem oraz zapachem. A zatem, jak konkretnie wytwarzane są wędzonki i dlaczego są tak często wybierane przez konsumentów? Przeczytaj tekst, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wyrobów tego typu.

Na czym polega wędzenie?

Istnieją dwa sposoby wędzenia mięsa. Zależą one przede wszystkim od wysokości temperatury wykorzystywanej podczas tego procesu. Z tego powodu wyróżnia się wędzenie na zimno lub na gorąco. Kiedyś pierwszy sposób był bardzo popularny, bo przyczyniał się on do konserwowania mięsa, obecnie jednak nie jest to aż tak konieczne z powodu innych dostępnych metod. Większą uwagę przywiązuje się zatem do walorów smakowych i zapachowych.

Dzisiejsze wędzonki produkuje się zatem zwykle za pomocą metody na gorąco. Dzięki niej mięso jest smaczne i aromatyczne, zwłaszcza jeśli wykorzystywany dym ma naturalne pochodzenie. Co więcej, wędzenie na gorąco przebiega szybciej i wymaga mniej pracy niż alternatywa opierająca się na zastosowaniu niższej temperatury.

Przed rozpoczęciem tej czynności konieczne jest odpowiednie osuszenie mięsa. Etap przygotowania również jest bardzo istotny dla efektu końcowego, a zalicza się do niego między innymi leżakowanie wędlin w solance. Wędzenie na gorąco trwa zazwyczaj od 4 do 48 godzin w zależności od temperatury (w przedziale 22-60 stopni Celsjusza) oraz od wykorzystywanej metody. Dym wpływa na takie właściwości mięsa, jak jego smak, zapach, a także strukturę i wygląd.

Czym charakteryzują się wędzonki wysokiej jakości?

Tradycyjne metody obróbki wpływają na niepowtarzalne cechy wędzonek. Powinny być one aromatyczne oraz odznaczać się bogatymi walorami smakowymi. Od wyboru drewna zależy między innymi kolor mięsa. Wędzenie na gorąco również zapewnia konserwację wyrobów, chociaż nie w takim stopniu jak metoda na zimno. Warto wybierać wędzonki od zaufanych producentów, takich jak na przykład zakład przetwórstwa mięsnego Herold.

Firmy wykorzystujące tradycyjne metody obróbki oferują zwykle naturalne wyroby wysokiej jakości. Cechują się one niepowtarzalnym smakiem i aromatem, tak charakterystycznym dla wędzonek. Mięso powinno być delikatne i kruche, a także mieć barwę w odcieniach żółtego, złotego lub brązu. Wędzonki mają wielu fanów, jednak klienci zostają tylko z producentami, którzy oferują im wyroby wysokiej jakości. Świadome podejście do każdego etapu procesu jest zatem bardzo istotne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.