Jak dbać o swoje zdrowie w ciąży?
Gwarancją zdrowej ciąży są przeprowadzone jeszcze przed poczęciem dziecka odpowiednie działania profilaktyczne:
kompleksowe oczyszczenie organizmu ze zgromadzonych toksyn i pasożytów,
odbudowanie szczelności śluzówek jelit,
uzyskanie symbiozy jelitowej,
sprawdzenie stanu tarczycy: pełny panel tarczycowy: TSH, Ft3, Ft4, anty TPO, antyTg i najlepiej jeszcze USG tarczycy – szczególnie jeśli istnieją obciążenia rodzinne,
wykonanie szczegółowych badań laboratoryjnych, np.:
- żelazo razem z poziomem ferrytyny, która pokazuje nam zapasy żelaza w organizmie,
- homocysteina – hiperhomocysteinemia jest czynnikiem ryzyka w patologii ciąży,
- kwas foliowy,
- witamina B12,
- selen,
- jod – najlepiej z dobowej zbiórki moczu,
- witamina D3 ( badanie 25 OH D3).
Działania te powinny być przeprowadzone jeszcze przed zajściem w ciążę.
Jeśli jednak zaniedbałyśmy profilaktykę, warto przynajmniej zastosować się do kilku wskazań, które mogą mieć wpływ na zdrowie matki i dziecka.
Przede wszystkim warto zadbać o dobry stan flory jelitowej i z pewnością nie załatwi tego dowolnie wybrany probiotyk.
Ja zalecam preparat MARION ANTI ANTI B – który odbudowuje mikrobiotę jelit, ale też pracuje z odpowiednimi strukturami w mózgu, które za jej skład są odpowiedzialne.
Ponieważ na skład mikrobioty ma wpływ to, co spożywamy, a więc:
„śmieciowe”, przetworzone jedzenie,
rafinowane i utwardzane oleje,
pokarmy alergizujące lub źle tolerowane
należy wykluczyć je z diety matki.
Można wykonać w tym kierunku test biorezonansowy lub test na alergie pokarmowe IgE zależne i nietolerancje pokarmowe IgG zależne.
Warto pamiętać, że nietolerancje pokarmowe mogą dawać nieoczywiste objawy, które czasem trudno powiązać z jedzeniem. Wspomnianym powyżej testom, a także skutecznemu usuwaniu toksyn i pasożytów z organizmu (oraz innym zabiegom mającym na celu m. in. przygotowanie do zdrowej ciąży), możemy poddać się w gabinecie biorezonansu w Białymstoku, MagMed.
Jaka dieta w czasie ciąży?
Przede wszystkim w diecie powinniśmy unikać:
cukru, cukru ukrytego w napojach i sokach owocowych, lodach, sztucznych słodzików typu aspartam,
nadmiaru węglowodanów: makarony, pizza, ryż, ziemniaki, kasze,
utwardzonych tłuszczów roślinnych trans: margaryna, czipsy, frytki, ciastka i ciasta cukiernicze, fast foody,
oleje zawierające duże ilości NNKT n-6: olej słonecznikowy, z pestek winogron, z pestek dyni, kukurydziany, sojowy, rzepakowy.
Apetyt na słodycze skutecznie może zniwelować dieta nisko węglowodanowa i wysoko tłuszczowa.
Zadbajmy o obecność w codziennej diecie:
ekologicznych żółtek jaj,
awokado,
dobrej jakości mięsa i podrobów: wątroba i serca wołowe, wieprzowe,
masła,
nierafinowanego oleju kokosowego,
eco oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno,
oleju lnianego Budwigowego - tłoczony na zimno w ciemnej butelce z krótkim terminem ważności i stosowany tylko na zimno,
migdałów i orzechów,
warzyw i owoców z certyfikatem eco,
warto też pamiętać o owocach nisko fruktozowych: borówki, jagody, maliny, zielone banany.
Zrezygnujmy za to z nadmiaru ryb, szczególnie tych hodowlanych, gdyż dostarczają one do organizmu: metale ciężkie oraz pozostałości antybiotyków i hormonów z pasz stosowanych w ich hodowli. Jeśli ryby, to raczej te małe: szproty, sardynki, śledzie.
Zamiast nadmiaru ryb wprowadźmy suplementację dobrej jakości Omega 3.
Takie żywienie dostarczy do organizmu matki, a więc i dziecka, ważne budulce dla rozwoju mózgu i układu nerwowego: witaminy z grupy B, lecytynę, witaminę A, NNKT DHA i EPA.
Przede wszystkim zadbajmy o wagę. Masa ciała kobiety pod koniec ciąży powinna średnio zwiększać się o 12,5 kg. Warto pamiętać, że kobiety szczupłe powinny uzyskać większy przyrost masy niż kobiety otyłe.
Nadwaga i otyłość przed ciążą zwiększają ryzyko wystąpienia: wcześniactwa, cukrzycy ciążowej, nadciśnienia tętniczego i stanu przedrzucawkowego.
Jakie witaminy i minerały przyjmować w ciąży?
Ponieważ współczesna żywność nie zawiera odpowiedniej ilości witamin i minerałów, warto uzupełnić dietę o ważne dla zdrowia matki i rozwijającego się dziecka – składniki odżywcze:
witamina D – której działanie jest niezwykle szerokie,
witamina K, która prowadzi wapń do kości,
witaminy z grupy B – ważne dla rozwoju układu nerwowego dziecka, w tym metylofolian,
naturalne żelazo,
magnez w postaci cytrynianu lub taurynianu magnezu.
Suplementy pojedyncze - w większych dawkach - warto uzupełniać o dobry preparat wieloskładnikowy oraz – jak już wcześniej wspomniałam – Omega 3.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana