Jak czyścić stalowe powierzchnie w gastronomii?
W kuchniach wszystkich lokalach gastronomicznych, niezależnie od ich rodzaju, wielkości oraz serwowanego menu, wykorzystuje się blaty ze stali nierdzewnej. Powierzchnie te idealnie nadają się do przygotowywania potraf, gdyż są nie tylko trwałe, ale również bardzo proste w utrzymaniu w czystości – a to ważne w kuchni, w której mycie powierzchni nie powinno zajmować dużo czasu. Należy pamiętać, by przy sprzątaniu stosować się do pewnych zasad.
Przede wszystkim odpowiednie środki chemiczne
Aby utrzymać blaty w kuchni lokalu gastronomicznego w idealnej czystości należy zadbać o dobór odpowiednich środków chemicznych. Muszą one łączyć w sobie dwie cechy – skutecznie usuwać zanieczyszczenia (m.in. oleje i innego rodzaju tłuszcze), a jednocześnie nie przyczyniać się do uszkodzenia metalowej powierzchni. To wymaga odpowiedniego składu, którego nie posiadają powszechnie dostępne detergenty o domowym zastosowaniu. Przykładem profesjonalnej chemii czyszczącej dla gastronomii jest alkaliczny środek Proline Gastronomy. Sprzedawany jest on w formie koncentratu, który należy rozcieńczyć w określonej ilości wody – im wyższe stężenie produktu, tym skuteczniejsze mycie. Proline Gastronomy nadaje się do mycia zarówno ręcznego i maszynowego, znajdziemy go w ofercie firmy Linea Trade.
Jak stosować chemie czyszczącą?
Każdy nowy produkt czyszczący do powierzchni blatów gastronomicznych należy wypróbować na niewielkim, najlepiej niewidocznym fragmencie mebli, np. bokach lub nóżkach. Ma to na celu sprawdzenie, czy produkt jest nieszkodliwy dla metalu. Nie powinno się ich stosować od razu na powierzchni użytkowej, ponieważ w przypadku wystąpienia niepożądanej reakcji chemicznej, blat zostanie nieodwracalnie uszkodzony. Ponadto warto wybierać produkty, który tworzą na metalowych powierzchnia delikatną warstwę ochronną, zapobiegającą uszkodzeniom stali w wyniku kontaktu z niektórymi substancjami, takimi jak związki chloru zawarte w soli kuchennej.
Nie tylko chemia
Dobór odpowiednich środków czystości jest ważny, ale nie jedynym czynnikiem wpływającym na skuteczność mycia metalowych powierzchni kuchni. Niezbędne jest również używanie miękkich ścierek lub gąbek do rozprowadzania detergentu i usuwania zanieczyszczeń. Dobrym rozwiązaniem są również czyściwa wytwarzane np. z bawełny. Unikać za to należy gąbek drucianych lub szczotek. Co prawda pozwolą one usunąć brud, ale przy okazji mogą porysować powierzchnię blatu, w efekcie czego będzie się na nim gromadzić więcej trudnych zanieczyszczeń.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana