Ile potraw powinno znaleźć się w komunijnym menu?
Przyjęcie komunijne bez wątpienia jest ogromnym wydarzeniem dla dziecka, a jeszcze większym dla jego rodziców, ponieważ to oni zajmują się organizacją. Jedną z ważniejszych kwestii jest ustalenie menu – przede wszystkim różnorodności i ilości dań, które mają być serwowane gościom. Zatem co warto uwzględnić? Czytaj dalej, by dowiedzieć się więcej!
Jakie potrawy powinny znaleźć się w komunijnym menu?
Komunia Święta to ważne wydarzenie dla każdej rodziny – w tym szczególnym dniu oprócz uroczystości religijnej istotną rolę odrywa również przyjęcie komunijne. Wiąże się ono z uprzednim przygotowaniem odpowiedniego menu, co stanowi jedno z ważniejszych elementów przygotowań. W pierwszej kolejności rodzice dziecka komunijnego zastanawiają się: jakie potrawy powinny znajdować się na stole podczas przyjęcia?
Decydując się na organizację przyjęcia komunijnego w przestronnym lokalu, jakim jest Restauracja Krys-Stan w Olsztynie, można liczyć na pomoc ze strony kadry pracowniczej w doborze menu. Jednak warto pamiętać, że powinno zawierać dania tradycyjne takie jak: pierogi, kotlety schabowe, jak również golonkę. To dania, które cieszą się ogromną popularnością wśród gości i kojarzone są z rodzinną atmosferą. Oczywiście nie można zapomnieć o sałatkach i surówkach, będących dodatkiem do dań głównych. Na deser powinna znaleźć się słodka propozycja, np. ciasta lub lody w zależności od pory roku.
O ile dań należy zadbać na przyjęciu komunijnym?
Kolejne pytanie, które często zadają sobie rodzice komunijni dotyczy ilości potraw. Ciężko uzyskać jednoznaczną odpowiedź, ponieważ zależy to od wielu czynników. Jednym z nich są możliwości finansowe rodziny. Niektórzy decydują się na skromne przyjęcie komunijne z kilkoma potrawami, podczas gdy inni wybierają bardziej rozbudowane menu z kilkudziesięcioma różnymi daniami. Wszystko zależy od planowanego budżetu.
Następną kwestią warunkującą ilość potraw w trakcie przyjęcia komunijnego jest liczba gości. Przeliczenie ilości potraw wymaga uwzględnienia kilku czynników takich jak: liczba gości i ich preferencje dietetyczne, czas trwania przyjęcia, a także ilość przewidzianych na przyjęcie napojów. Ogólnie przyjmuje się, że na przyjęciu powinno być około 4-5 potraw głównych (mięsa, ryby i sałatki), oraz 2-3 deserów na osobę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana