Dlaczego warto jeść oliwki?
Oliwki to niezwykle zdrowe i smaczne owoce, których spożycie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Bogate w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze, są podstawowym składnikiem diety śródziemnomorskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. W Polsce coraz bardziej popularne stają się zarówno oliwki zielone, jak i czarne, których smak i właściwości zdrowotne warto poznać.
Wzmocnienie układu odpornościowego
Oliwki są bogate w przeciwutleniacze, takie jak witamina E oraz polifenole, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Pomagają one zwalczać wolne rodniki – cząsteczki powodujące uszkodzenia komórek organizmu, które mogą prowadzić do różnych chorób, w tym nowotworów. Ponadto oliwki zawierają również witaminę A, która pomaga utrzymaniu zdrowej bariery ochronnej na powierzchni błon śluzowych oraz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Wsparcie dla układu krążenia
Oliwki są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy, który stanowi około 70% ich zawartości tłuszczu. Badania wykazują, że spożycie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL oraz utrzymaniu zdrowego poziomu dobrego cholesterolu HDL. W efekcie zmniejsza się ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz udaru mózgu. Oliwki zawierają również potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i zapobiegać chorobom serca.
Zdrowe układy nerwowy i kostny
Oliwki są źródłem wielu innych składników odżywczych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają m.in. witaminę K, która jest kluczowa dla zdrowia kości oraz wspiera krzepnięcie krwi. Witamina B6, również obecna w oliwkach, pomaga w produkcji neuroprzekaźników, tj. substancji odpowiedzialnych za przekazywanie sygnałów między komórkami nerwowymi i uczestniczy w regulacji nastroju oraz funkcji poznawczych.
Wprowadzenie oliwek do swojej diety jest łatwe i przyjemne – można je dodawać do sałatek, past kanapkowych, a także w formie przekąsek czy dodatków do potraw. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym oraz smakowym warto cieszyć się nimi na co dzień, wspierając swój organizm i dbając o zdrowie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana