Czym jest wywodząca się z Prowansji tapenada?
Tapenada jest wyjątkowo smaczną pastą z oliwek. Dzięki intensywnym w smaku dodatkom zyskuje ona specyficzny posmak, który nie ma sobie równych. W paście tej kumulują się charakterystyczne, śródziemnomorskie smaki. Jej głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz dobrej jakości oliwa. Wystarczy je dokładnie zblendować i podać na pieczywie, najlepiej na świeżej bagietce. Może być stosowana jako nadzienie do mięs. Dowiedz się, jak ją przygotować!
Przygotowanie tapenady
Tapenada to jeden z symboli słonecznej Prowansji. Wyjątkowa pasta z oliwek, kaparów, anchois oraz oliwy stanowi kwintesencję kuchni śródziemnomorskiej. Jest prosta, zdrowa i smaczna, można ją serwować na wiele sposobów. Doskonale smakuje na bagietce bądź krakersach, może być dodatkiem do potraw mięsnych i rybnych. Świetnym dodatkiem do niej są świeże pomidory.
Podstawowymi składnikami tapenady są oliwki, kapary oraz oliwa. Tapenada z czarnych oliwek jest jej najpopularniejszą wersją. Uwzględniając własne upodobania, można do niej dodać czosnek, anchois oraz suszone pomidory. Wiele osób dorzuca również świeże zioła, takie jak: oregano czy tymianek. W wielu przepisach znajdują się ponadto:
- sok z cytryny,
- brandy,
- winegret,
- musztarda,
- sól i pieprz.
Pasta wymaga dokładnego stłuczenia składników, ich zmiażdżenia i zmacerowania. Ilość oliwy jest dodawana według uznania. Wymieszana mieszanka powinna znaleźć się w lodówce na co najmniej 1 godzinę, gdzie smaki mieszają się i łączą.
Podawanie tapenady
Jak wskazują specjaliści sklepu internetowego Oliwki, pasta jest podawana oddzielnie, w osobnych miseczkach. Świetnie komponuje się z przypieczonym, ciepłym pieczywem. Jest serwowana z tostami, drobiem i cielęciną, a także białymi rybami, np. dorszem. Popularnym prowansalskim pomysłem kulinarnym jest nałożenie pasty pod skórkę kurczaka przed jego pieczeniem. Mięso zyskuje niepowtarzalny smak i aromat, staje się idealnie wilgotne. Jest to również dodatek do jaj ugotowanych na twardo oraz serów. Może być spożywana wraz z makaronem, wraz z tuńczykiem z puszki i fetą. Lekkim posiłkiem będą gofry posmarowane tapenadą. Warto je wówczas przyozdobić liśćmi szpinaku, plastrami szynki parmeńskiej, pomidorkami koktajlowymi. Może stanowić aromatyczny dodatek do sałatek i być zapiekana. Wiele osób dodaje ją do pizzy.
Tapenada jest doskonałą przekąską na mniej i bardziej formalnych uroczystościach. Każdy może nałożyć sobie tyle, ile chce. Jej smak doskonale dopełnia czerwone wino. Jeśli wierzch tapenady zaleje się oliwą, można ją trzymać w lodówce nawet przez 3 tygodnie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana